donderdag 26 april 2012

Floortje Dessing in 1996 Veronica en Yorin omroepster @ Nederlandse TV omroepsters


Voormalige Veronica en Yorin omroepster Floortje Dessing kan worden gezien als de koningin van de Nederlandse reisprogramma’s. Bij iedere omroep waarvoor ze werkt is ze wel een keertje de wereld rondgetrokken. Of dit nou is voor RTL, Veronica, Yorin of LLiNK. Naar eigenzeggen is ze nieuwsgierig, onrustig en ongeduldig. Ze blijft niet graag hangen in dezelfde omgeving. Het is dan ook niet verassend dat ze zich naast reisprogramma’s ook bezighoudt met andere activiteiten. Zo is ze werkzaam bij een internetbedrijf, heeft ze haar eigen fair-trade kledingzaak en een eigen productiebedrijf.

Na het behalen van haar Havo-diploma volgt Floortje Dessing een opleiding tolk/vertaler aan de Hogeschool Holland Diemen. Hierna studeert ze vervolgens audiovisuele media aan de Hoge school voor Kunsten in Utrecht. Naast haar studie is ze als dj werkzaam bij verschillende lokale omroepen. Via deze lokale omroepen komt ze uiteindelijk terecht bij Radio Veronica. Hier mag ze aan de slag bij het beruchte nachtprogramma Shockradio van Rob Stenders.

In 1995 maakt Floortje Dessing bij de omroep haar televisie-debut met het programma TreXx. Ook is ze regelmatig in beeld als omroepster. Niet veel later komt Veronica’s Reisgids op haar pad en een verbintenis met reisprogramma’s is begonnen. Behalve reisprogramma’s komt Floortje ook met andere informatieve programma's. Zo maakt ze in 2000 het taboedoorbrekende programma Out of your mind, een informatief programma voor jongeren over drugs.

Intussen start Floortje Dessing haar eigen productiemaatschappij Down Under. Één van de eerste programma’s die het bedrijf produceert is Arrivals, het nieuwe reisprogramma voor de eveneens nieuwe zender Yorin, waar Floortje Dessing ook als omroepster te zien is. Na diverse reisprogramma’s voor Yorin is Floortje te zien met soortgelijke programma’s bij RTL5.

Hoewel Floortje Dessing het naar haar zin heeft bij RTL begint ze het gevoel te krijgen met haar programma’s enigszins in de herhaling te vallen. In 2007 wordt ze door de nieuwe publieke omroep LLiNK benaderd. De omroep is op zoek naar een bekend gezicht voor hun ledenwerfcampagne.

Floortje Dessing kan zich goed vinden in de idealen van de omroep en gaat het avontuur aan. Haar eerste activiteit voor Llink is een verslag vanuit Zuid Afrika van het door Al Gore opgezette Live Earth concert. Hierna volgt, hoe kan het ook anders, een reisprogramma. 3 op reis onderscheidt zich echter van haar eerdere programma's door een grotere maatschappelijke betrokkenheid.

De presentatrice en omroepster Floortje Dessing komt in 2008 vanwege haar salaris bij het publieke Llink in opspraak. Deze blijkt ver boven de zogeheten WOPT grens te liggen. Ze zou zelfs meer verdienen dan minister-president Balkenende. Onder druk van publieke opinie volgt een salaris verlaging.

In 2009 wordt bekend gemaakt dat Floortje Dessing de overstap zal maken naar BNN en daar opnieuw een reisprogramma gaat verzorgen.

Publicaties van Floortje Dessing

100 wereldplekken die je gezien moet hebben (2004).

25 Wereldroutes die je gedaan moet hebben (2007).

De favoriete plekken van Floortje Dessing (2008).

Pure India (2009)

Naam     Floortje Dessing
Geboren     Heemstede, 31 augustus 1970
Functies     Presentator, Diskjockey, Omroepster Veronica en Yorin, Redacteur
Bekend van     Shockradio, TreXx, Out of your mind, RTL Travel, Arrivals, Young Americans

1 opmerking: