Fan blog over de Nederlandse TV omroepsters van weleer, met foto's en You Tube filmpjes
dinsdag 18 december 2012
De carrière van TROS omroepster en gezicht Ellen Brusse
De carrière van TROS omroepster en gezicht Ellen Brusse
Ellen Brusse is maar liefst zeventien jaar hét gezicht van de TROS. Haar populariteit en publieke waardering is groot. Ze wordt in 1990 verkozen tot beste omroepster van de Nederlandse TV. Twee jaar later wordt ze best geklede vrouw genoemd. Rond die tijd wordt ze in een onderzoek de tweede populairste vrouw van ons land, net na de koningin.
Ellen Brusse is geboren in Rotterdam. Hier brengt ze haar hele jeugd door tot haar eindexamen MMS waarvoor ze in 1968 slaagt. Omdat ze zichzelf niet ziet studeren, gaat ze al snel op zoek naar een baan. Als zeventienjarige solliciteert ze bij Transavia, waar ze eigenlijk eenentwintig voor moet zijn. Toch wordt ze aangenomen en is hiermee de eerste grondstewardess van zeventien jaar bij het bedrijf. Ze mag toch al de opleiding voor stewardess volgen, valt diverse malen voor zieke collega’s in, maar komt tot de conclusie dat ze het eigenlijk niet zo leuk vindt. In totaal werkt ze vier jaar bij Transavia op verschillende afdelingen.
Hierna gaat ze aan de slag bij een bedrijf in ’t Gooi waar ze werkt als directiesecretaresse. Het bedrijf gaat echter failliet en Ellen Brusse is aangewezen op het arbeidsbureau. Zij adviseren haar te solliciteren als televisieomroepster; ze zou er het uiterlijk voor hebben en ze spreekt haar talen goed. Ellen voelt er niet zo veel voor om zichzelf daarvoor aan te bieden. Omdat haar uitkering stopgezet dreigt te worden als ze niet solliciteert, besluit ze het toch maar te doen. De AVRO en de TROS spreken haar het meest aan aangezien ze geen religieuze achtergrond heeft. Vervolgens kijkt ze welke programma’s haar voorkeur hebben, zodoende komt ze bij de TROS terecht. Ze verwacht eigenlijk niets van haar sollicitatie en is in de veronderstelling dat ze er nooit wat van zal horen. Desondanks wordt ze gebeld voor een screentest. Als de TROS haar een baan aanbiedt schrikt ze zo dat ze vraagt om veertien dagen bedenktijd: ze weet niet of ze wel 'publiek bezit' wil worden. Uiteindelijk besluit ze er toch voor te gaan.
In 1980 begint Ellen Brusse met omroepen. Na een half jaar doet ze een presentatiecursus op Santbergen. Uiteindelijk is ze zeventien jaar werkzaam als omroeper bij de TROS. Wat opmerkelijk is aan Ellen is dat zij altijd voor haar eigen make-up zorgt. Andere omroepsters worden opgemaakt door een visagist, maar Ellen komt altijd al keurig in make-up de studio binnen wandelen. Uiterlijk speelt een grote rol bij de TROS, omroepers moeten er representatief uitzien. De kijker let op wat de omroeper draagt. Ellen krijgt zelfs brieven waarin wordt gevraagd welke kleur lippenstift ze gebruikt.
Naast het omroepen begeeft Ellen Brusse zich in het schnabbelcircuit. Zo wordt ze gevraagd voor presentaties, openingen, modeshows, jubilea en bedrijfsfeesten. Vooral met deze schnabbels verdient ze haar geld, het omroepen op zich levert niet veel op. Ellen heeft wel ambitie binnen de omroep, maar is te bescheiden dit te uiten. Ze wil er zelf niet om vragen, ze wil dat de omroep haar vraagt.
Ze gaat er al vrij snel radio naast doen. Ze is radio-omroepster op alle radiozenders, presenteert 14 jaar lang het culturele programma Finale en heeft haar eigen verzoekplatenprogramma Verrassende verzoeken met Ellen Brusse. Ze presenteert vijf jaar lang met Wim Bosboom elke zaterdagochtend de TROS Nieuwsshow op Radio 1. Op de radio kan ze meer van haarzelf kwijt. Televisie is volgens Ellen letterlijk afgekaderd; er is geen ruimte voor een spontaan praatje, ze is daar enkel voor het overbrengen van informatie.
Na zeventien jaar omroepen wordt Ellen Brusse door Joop van den Ende persoonlijk gevraagd of ze in het kader van Airmiles een nieuw programma wil presenteren: Tearoom. Het programma wordt haar voorgehouden als een soort TROS Nieuwsshow. Wegens bezuinigingen bij TROS-radio was het succesvolle freelance duo Bosboom/Brusse inmiddels vervangen door mensen in vaste dienst.
Het drie-jarige contract dat Van den Ende haar aanbiedt is voor Ellen Brusse een droomcontract, aangezien haar carte blanche beloofd wordt. Dit blijkt later niet het geval te zijn. Ellen wordt pas op het laatste moment bij het programma betrokken, op het laatste moment over de inhoud van de afleveringen geïnformeerd en heeft totaal geen zeggenschap. Niet dat het veel uit maakt, want het programma wordt in 1997 na drie maanden van de buis gehaald. Volgens Ellen Brusse is Airmiles wel tevreden over haar, maar niet over het programma noch de manier waarop het wordt gemaakt. Ellen zit haar contract bij Van den Ende zonder programma uit tot 2000. Hierna stopt ze met televisie maken en besluit ze te gaan reizen.
In 2003 verhuist Ellen Brusse naar Frankrijk. Een jaar later is ze nog even terug op de buis. Ze wordt gevraagd om de aan- en afkondigingen van het BNN-programma I love the Betuwe te doen. In 2005 is ze tevens teamcaptain in de BNN winterversie van Sterrenslag. In datzelfde jaar ontmoet ze weer haar allereerste vriendje van vroeger en nu woont ze wisselend in Frankrijk, Spanje en Nederland.
Naam Elizabeth Gerardina Wenmakers(Ellen Brusse)
Geboren Rotterdam, 13 oktober 1950
Functies omroeper, presentator
Bekend van TROS, Finale, Verrassende verzoeken met Ellen Brusse, TROS Nieuwsshow
Periode actief 1980-2000
Werkt samen met Wim Bosboom
Trivia Ellen Brusse wordt in 1990 uitverkozen tot 'meest populaire omroepster' en in 1992 tot 'best geklede vrouw van Nederland'.
donderdag 26 april 2012
Floortje Dessing in 1996 Veronica en Yorin omroepster @ Nederlandse TV omroepsters
Voormalige Veronica en Yorin omroepster Floortje Dessing kan worden gezien als de koningin van de Nederlandse reisprogramma’s. Bij iedere omroep waarvoor ze werkt is ze wel een keertje de wereld rondgetrokken. Of dit nou is voor RTL, Veronica, Yorin of LLiNK. Naar eigenzeggen is ze nieuwsgierig, onrustig en ongeduldig. Ze blijft niet graag hangen in dezelfde omgeving. Het is dan ook niet verassend dat ze zich naast reisprogramma’s ook bezighoudt met andere activiteiten. Zo is ze werkzaam bij een internetbedrijf, heeft ze haar eigen fair-trade kledingzaak en een eigen productiebedrijf.
Na het behalen van haar Havo-diploma volgt Floortje Dessing een opleiding tolk/vertaler aan de Hogeschool Holland Diemen. Hierna studeert ze vervolgens audiovisuele media aan de Hoge school voor Kunsten in Utrecht. Naast haar studie is ze als dj werkzaam bij verschillende lokale omroepen. Via deze lokale omroepen komt ze uiteindelijk terecht bij Radio Veronica. Hier mag ze aan de slag bij het beruchte nachtprogramma Shockradio van Rob Stenders.
In 1995 maakt Floortje Dessing bij de omroep haar televisie-debut met het programma TreXx. Ook is ze regelmatig in beeld als omroepster. Niet veel later komt Veronica’s Reisgids op haar pad en een verbintenis met reisprogramma’s is begonnen. Behalve reisprogramma’s komt Floortje ook met andere informatieve programma's. Zo maakt ze in 2000 het taboedoorbrekende programma Out of your mind, een informatief programma voor jongeren over drugs.
Intussen start Floortje Dessing haar eigen productiemaatschappij Down Under. Één van de eerste programma’s die het bedrijf produceert is Arrivals, het nieuwe reisprogramma voor de eveneens nieuwe zender Yorin, waar Floortje Dessing ook als omroepster te zien is. Na diverse reisprogramma’s voor Yorin is Floortje te zien met soortgelijke programma’s bij RTL5.
Hoewel Floortje Dessing het naar haar zin heeft bij RTL begint ze het gevoel te krijgen met haar programma’s enigszins in de herhaling te vallen. In 2007 wordt ze door de nieuwe publieke omroep LLiNK benaderd. De omroep is op zoek naar een bekend gezicht voor hun ledenwerfcampagne.
Floortje Dessing kan zich goed vinden in de idealen van de omroep en gaat het avontuur aan. Haar eerste activiteit voor Llink is een verslag vanuit Zuid Afrika van het door Al Gore opgezette Live Earth concert. Hierna volgt, hoe kan het ook anders, een reisprogramma. 3 op reis onderscheidt zich echter van haar eerdere programma's door een grotere maatschappelijke betrokkenheid.
De presentatrice en omroepster Floortje Dessing komt in 2008 vanwege haar salaris bij het publieke Llink in opspraak. Deze blijkt ver boven de zogeheten WOPT grens te liggen. Ze zou zelfs meer verdienen dan minister-president Balkenende. Onder druk van publieke opinie volgt een salaris verlaging.
In 2009 wordt bekend gemaakt dat Floortje Dessing de overstap zal maken naar BNN en daar opnieuw een reisprogramma gaat verzorgen.
Publicaties van Floortje Dessing
100 wereldplekken die je gezien moet hebben (2004).
25 Wereldroutes die je gedaan moet hebben (2007).
De favoriete plekken van Floortje Dessing (2008).
Pure India (2009)
Naam Floortje Dessing
Geboren Heemstede, 31 augustus 1970
Functies Presentator, Diskjockey, Omroepster Veronica en Yorin, Redacteur
Bekend van Shockradio, TreXx, Out of your mind, RTL Travel, Arrivals, Young Americans
Abonneren op:
Posts (Atom)